I annonssamarbete med GIORGIO ARMANI

Ångra inte det förflutna, oroa dig inte för framtiden och gå din egen väg. Pianisten Yuja Wang sa ja till sina drömmar. Så här gick det till.

Yuja_Wang_bild

Yuja Wang har spelat piano i hela sitt liv. Hennes föräldrar fick ett piano i bröllopspresent och musiken har alltid var en del av hennes liv. När hon var sex år gammal fick hon höra från sin pianolärare att hon hade för känsliga och smala fingrar, och att hon inte skulle kunna jobba professionellt med att spela piano.
”Jag har alltid varit väldigt bestämd och jag tycker inte om att folk säger åt mig vad jag kan och inte kan göra. Jag sa åt min lärare att jag visst skulle kunna göra det, jag skulle få det att fungera. Jag var bara sex år när hon sa så till mig, det ger kanske en uppfattning om hur jag var som person. Jag bestämde mig då för att öva och bli bättre.”

När sa du Si (ja) till dina drömmar?
”Jag lämnade Kina när jag var 14 år och just då hade jag ingen plan för min karriär. Jag visste bara att jag älskade att spela piano och folk sa att jag hade talang. Jag bestämde mig för att försöka komma in på Curtis Institute of Music i Philadelphia eftersom att det är den bästa skolan. Jag trodde inte att jag skulle komma in, men det gjorde jag. Mamma ville följa med mig men fick problem med sitt visum. Jag stannade där med min lärare och mina föräldrar fick vara hemma. Jag var ung, det är förmodligen därför jag är väldigt stark och självständig idag. Jag valde min egen väg.”

Vad är din livsfilosofi?
”Varje dag är en ny dag. Jag går upp på morgonen och ser vad dagen har att erbjuda. Det kanske är en klyscha att säga att man ska leva i nuet, men jag tycker att det är så sant. Och precis som att jag inte vill ångra det förflutna vill jag inte oroa mig för vad framtiden har att erbjuda. Jag vill bara njuta av det jag har nu. Det finns så mycket att upptäcka – en bok, en film, ett landskap, ett ögonblick, en konsert eller en klänning. Du hittar inspiration överallt och det finns så mycket att lära. Jag vet inte vad jag kan ge till världen mer än att leva dag för dag.”

Yuja får ofta höra att hon har ett märkligt liv eftersom att hon reser mycket. Hon säger själv att hon inte känner sig ensam för att hon alltid har musiken med sig.
”Musiken betyder mycket för mig. Det är något jag alltid har inom mig, i själva verket lyssnar jag på musik hela tiden. Det tillför så mycket till mitt liv och jag kan inte tänka mig ett liv utan det. Jag kan känna kompositörernas känslor. Folk säger till mig att jag har ett underligt liv som reser så mycket, att det måste vara svårt. Ja, ibland känner jag mig ensam när jag reser men om man har den här enorma inre världen känner man sig inte ensam.”

Om du fick dela ett budskap till andra kvinnor, vad skulle det vara? 
”De flesta kvinnor är både artiga och trevliga men jag vet aldrig vad de tänker. De verkar inte uttrycka sina känslor öppet. Om de gör det, tycker kanske folk att de är otrevliga eller annorlunda, men om män uttrycker sina känslor uppmuntras de bara och verkar intressanta. Jag tror att alla har något intressant att erbjuda, det är viktigt att tro på sig själv. Jag spelar piano men ser att alla kvinnor har något gudomligt. Vissa har talang, skönhet eller elegans som jag avundas. Du vill alltid ha vad du inte har men sanningen är den att du har massor och du har tillräckligt mycket. Du måste bara lära dig att uppskatta det du har och ha självförtroende nog att säga vad du inte vill ha. Var inte rädd.”

Si Banner_700
Läs mer här